Am fost la Veliko Târnovo și mi-a plăcut. Iată de ce!

 

Sincer, din ignoranță sau din alte varii motive am avut o reținere de a merge în Bulgaria ca turist. E drept că am avut parte de o întâmplare nu tocmai plăcută ultima dată când am încercat asta, dar nu are rost să o mai amintim.

Așadar, Veliko. Aproape. Frumos, nu ostentativ. Vesel și vibrant dar nu aglomerat. Zis și făcut. Am mers noi împreună, ne-am cazat și iată-ne admirând frumoasele cetăți medievale direct din camera de hotel.

Veliko e poate unul dintre locurile cu cele mai bine păstrate fortificații din Europa, clădite din vremea când creștinii încă erau sub asalt de la răsărit, constant sub frică de cotropitori. Poate d-aia și locația.

Cetatea fortificată e în stare bună, reconstruită prin anii 70. Acolo s-au investit bani și se vede. Orașul a cunoscut o expansiune pe colinele ce înconjoară cetatea, dezvoltându-se în stil comunist pentru o vreme. Arhitectura din zona veche seamănă cu cea vestică de sorginte austriacă. Conace mari cu ferestre spre canion vei găsi la tot pasul.

Iată totuși 5 motive pentru care merită să vizitezi Veliko Tarnovo:

  1. Drumul e fain și e mai liber decât pe Valea Prahovei.

Dacă alegi o escapadă de sfârșit de săptămână, e alegerea ideală. Drumul lejer, trecere rapidă la frontieră, șoseaua ok-ish, mai schimbi peisajul.

  1. Cetatea Tsarevets – o bijuterie

Cetatea merită vizitată. Cel puțin odată în viață. Atât pentru plăcerea de a vedea-o conservată cât și pentru priveliștea din jur. Accesul e facil, biletul de intrare e o nimica toată – 6 LEVA. Se putea și o serie de plăcuțe în limba Engleză dar momentan vei găsi doar în bulgară, rusă și germană. Există totuși un ghid audio ce poate fi descărcat pe o aplicație de mobil dar și în difuzoare se aude din când în când un text în Engleză.

  1. Strada cu briz-brizuri.

Categoric locul meu preferat. O adunătură de magazine, galerii de artă, ateliere de creație și magazine pe o stradă îngustă și foarte vioaie. Pozele vorbesc, poți trage cu ochiul 😊

  1. Biserica din Dealul Cetății

Această manifestare trebuie clar amintită. Curentul neo-nuștiucumist în care e biserica pictată duce cu gândul la o răzvrătire a cuiva împotriva unei anumite orânduiri religioase. Pictura te va face să crezi că nebunul care a permis așa ceva, e un personaj de-a dreptul interesant. Amosfera din această locație de cult te va surprinde..

  1. Păi nu mâncâm nimic?

Da, mâncarea la Veliko e foarte bună. Cam ca prin sudul Italiei, da mai ieftină. La toate restaurantele s-a mâncat foarte bine, proaspăt și ieftin. Dacă nici românilor nu le mai place mâncarea ieftină și bună, eu mă pocăiesc.

În loc de concluzii, te anunț că am luat și ceva suveniruri. Mai exact vreo 3 sticle de vin, de la o cramă cu vreo 125 de ani de tradiție pe care le-am găsit ieftin și un vinars de vreo 3 ani, cu un parfum de stafide de chardonnay. Așa pentru cine știe..:)

 

Scris de Silviu Enache

Luna Aprilie e muza culorilor și a texturilor

E aprilie. Cu toate poantele de pe data de 1, m-am gândit cum să încep o epopee în materie de ținute șic și am început să iau la pas magazinele. Am început cu cele frecventate des, din zona Moșilor, am purces apoi în Obor, iar pe seară am ajuns în zona gării de Nord. Acolo sunt câteva magazine cu haine second hand foarte bune. Atât calitativ cât și ca diversitate. Am căutat pantofi dar aici am găsit o pereche faină de blugi LEE de pe vremea când talia era pusă altfel în valoare. I-am luat imediat.

 

Tot pe acolo am găsit un magazin de unde am luat o mică brățară cu pietre ca de chihlimbar, pe care o port cu mare plăcere. Mi-aș fi dorit să găsesc și ceva pentru copil, dar erau tare răvășite lucrurile și am renunțat.

Ce fac mâine?

Am ceva cursuri, dar după..voi merge în sus spre Valea Slănicului cu ai mei. Pe drum cred că vom face un mic popas pe la o fermă de familie de unde luăm de obicei ouă bio și alte bunătăți.

Stai pe aproape! Am multe de povestit!

Seară faină!

 

A venit Primăvara

Iată că soarele a început să strălucească pe cer și toată natura renaște. E cazul ca și garderoba noastră să intre sub un atent audit. Ce mai tura-vura! Revoluție!